Lightpainting, schilderen met licht

augustus 8, 2012 | posted in: Tips, Uitleg & Tutorials | by 1 Comment

Lightpainting, schilderen met licht is een techniek waarmee kan spelen met het licht doormiddel van een lange sluitertijd.  Hoe langer de sluitertijd hoe meer tijd je hebt om effecten toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld met zaklampen, vuur, fietslampjes, kermisattracties eigenlijk alles wat licht uitstraalt. Zo kan je bijvoorbeeld schrijven of lijnen trekken. Je bewerkt het licht en maakt dus eigenlijk een onrealistische plaat. Wat je op de plaat ziet zou je nooit in het echt kunnen zien. Je kan het vorm geven hoe je wilt, bent helemaal vrij om in jouw eigen manier aan te pakken van wat je maakt en hoe je het maakt en vooral je eigen creativiteit de loop laten gaan. Dat maakt het voor mij fascinerend en uitdagend. Het word ook wel light art of light graffiti genoemd.

lightpainting, schilderen met licht

 

lightpainting, schilderen met licht

Dit zijn 2 van de meest herkenbare lightpainting, schilderen met licht vormen. De foto boven beweeg jij en de foto onder beweegt het object(ten).
Bij deze manier zit de lichtbron in beeld, maar je kan ook het onderwerp beschijnen zodat die meer op de voorgrond komt en eruit springt. Deze manieren zijn ook te combineren.

Hoe pak ik zo iets aan?
Bedenk van te voren goed wat je wilt en vooral wat je nodig zult hebben. Onmisbaar is een statief en het liefst ook een afstandsbediening om langer dan 30 seconden sluitertijd te krijgen met behulp van de bulb functie. Lampjes , lichtjes, zaklampen sterretjes etc. Eenmaal aangekomen op locatie zet ik als eerst me statief neer en zet mijn camera erop. ISO 6400 of hoger en sluitertijd 30 sec. Ik zoek naar een plek voor een mooie compositie met mijn zaklamp en zet mijn statief met camera  daar dan neer. Omdat ik zo’n hoge iso en lange sluitertijd heb ingesteld heb ik met de live view functie redelijk zicht op de plek of het onderwerp waar ik het scherp wil hebben. Met mijn zaklamp daarop gericht stel ik scherp d.m.v. 10X vergroting op het lcd schermpje.  De autofocus en de stabilisator staat uit.

Ik zet de iso terug naar 100 en het diafragma zo rond de f5.6 tot f9. Maak een proeffoto en kijk daarin wat de eventuele omgevingslicht doet zoals lantaarnpalen en stadslicht. Daarna een foto met het onderwerp beschenen of de plek waar ik sta wat met me lampje te zwaaien. Deze foto bekijk je en als je lichtbron wat zwak licht geeft probeer je de diafragma iets hoger te zetten. Eenmaal goedgekeurd kan de lol beginnen. De laatste paar keer was ik vooral met staalwol bezig, dat stop je in een garde die aan een touwtje is geknoopt, je steekt de staalwol aan en klikt op je afstandsbediening om te beginnen met de foto, je zwaait met de garde in het rond en de vonken vliegen er vanaf. Let hiermee op en draag een capuchon wat koudvuur brand ook en het liefst na een regenbui of neem een fles water mee (er is mij nog nooit iets gebeurd maar je weet nooit).

Ga gewoon is aan de slag en je zult zien hoe leuk het eigenlijk is. Google wat afbeeldingen en laat je inspireren. Wees niet bang om mensen na te apen want je leert er alleen maar van. Ik hoop dat dit stukje inspireert. Nu hoef je niet meteen met staalwol aan de gang, maar probeer is een bloemetje te tekenen of een smiley je kan het op hele leuke simpele manieren toepassen. Enige vereiste  is dat het echt goed donker is.

lightpainting, schilderen met licht

lightpainting, schilderen met licht

lightpainting, schilderen met licht

lightpainting, schilderen met licht

lightpainting, schilderen met licht

Mijn flickr stream met nog meer lightpainting, schilderen met licht beelden

[top]
One Response to Lightpainting, schilderen met licht
  1. En als mensen is samen op pad willen kunnen ze me altijd een mailtje sturen via Flickr..


[top]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>